MandarineSlice: "Aveti vre-un sentiment de declarat?"

MandarineSlice

Hopefull pessimist...and I am sure the world has not seen enough of me...just as I have definitely not seen enough of it! ;)

Wednesday, June 21, 2006

"Aveti vre-un sentiment de declarat?"

O zi din viata Detashatului sentimental...
Detashatul sentimental este un simplu salariat public in slujba indiferentei globale bugetata de forurile supreme. El verifica zilnic nivelul de sentimente al oamenilor, si ia masuri impotriva excesului sau risipei de sentimente astfel incat nivelul investitiilor emotionale zilnice sa ramana constant.
O zi din viata acestuia decurge fara evenimente deosebite. Dimineata, dupa ce isi face toaleta, avand grija ca toate firele de par din barba sa-i fie rase la acelasi nivel, isi aranjeaza freza in oglinda, mananca aceeasi felie de paine prajita cu aceeasi ligurita de gem, bine calculata astfel incat sa nu depaseasca vreodata granitele feliei de paine si sa dea pe dinafara. Se imbraca in uniforma speciala de colector si isi petrece peste umeri geanta bleumarin inchis in care urmeaza sa fie sechestrate sentimentele. Apoi isi curata bicicleta de firicele de praf asezate peste noapte pe ghidon si porneste in misiunea sa zilnica.
Traseul debuteaza la periferie. Prima casa de pe strada prevazuta pe ziua de azi pentru control si perchezitie este a Ionestilor. Acestia sunt de regula foarte calmi si prevazatori, nu fac exces nici de politete macar, de frica sa nu fie confundata cu grija excesiva sau dragoste de semeni, doua infractiuni pedepsite sever de legea penala in vigoare.
Detashatul bate politicos la usa. O femeie intre doua varste, imbracata intr-un combinezon de un turcoaz tipator deschide usa, cu un ultim bigudiu atranandu-i din par.
"Buna ziua! Detashat sentimantal nr 47 sunt! Aveti vre-un sentiment de declarat?"
"Buna ziua! Nu domule Detashat! La noi a fost ok aseara, la Popestii de alaturi...insa ...(spuse femeia aplecandu-se spre detashat si coborand tonul vocii, semn ca nu doreste sa fie auzita)...La Popesti am auzit ca s-a intamplat un lucru teribil. O femeie isi chinuia catelul, lasandu-l nemancat de trei zile, iar Irina Popescu, sotia lui Remus a sarit in ajutorul catelului mustrand-o pe stapana. S-au certat... inca Irina ar fi fost chiar vazuta inrosindu-se la fata... de manie! Va dati seama domnule Detashat???"
"Mda...", murmura Detashatul cu un aer circumspect in timp ce isi scarpina urechea cu bratul de la ochelari si bifeaza totul in regula pe fisa familiei Ionescu.
In dreptul casei femiliei Popescu zaboveste mai mult, constantand cu atentie evolutia faptelor, reconstituind intamplarile serii trecute. Dupa ce asculta marturia atat a stapanei catelului cat si a inculpatei Irinei Popescu, acesta duce mana iar spre carnetelul de fise...si incepe sa bifeze cu repeziciune cel putin vreo 13 infractiuni si contraventii comise de ambele femei...aflate clar in culpa.
"Dupa cum s-a putut constaa la fata locului, Domana Irina ati demonstrat grija si afectiune pentru un animal, precupare pentru sanatatea si alimentatia sa, emotii puternice vis-a-vis de felul in care stapana il trateaza, involburare si manie impotriva lipsei de grija, indiferentei si tolerantei...toate sentimente extrem de grave, care vor fi confiscate si penalizate conform legislatiei in vigoare. Amenda....13 milioane lei!"
Stapana cainelui primeste si ea amenda in valoare de numai 1 500 000 pentru demostarea unei atitudini afecte vis-a-vis de acuzatiile care i-au fost aduse seara precedenta de Irina Popescu.

Ziua Detashatului continua astfel in aceeasi maniera: sanctionarea unor sentimente de loialitate intre doua prietene de liceu care si-au luat apararea reciproc in fata unei acuzatii injuste, sanctionare extrem de violenta a doi batrani care si-au expus sentimentele de afectiune reciproca pe o banca din parcul comunitatii in plina zi, la orele 12 si 30 de minute, sanctionarea prin masuri extram de drastice a unui iubitor de muzica care a indraznit sa-si faca publice sentimentele sale vis-avis de o melodie intr-o sedinta comunala. Pe departe cel mai serios sentiment sanctionat a fost declaratia publica de iubire a unui tanar indragostit de fata unor mari functionari in slujba Indiferentei. Ca urmare a unei scrisori continand cuvinte patimase in care tanarul isi declara iubire cu sinceritate, fata adoratiei sale l-a denuntat parintilor pentru grava incalcare de Indiferenta si expunere sincera de trairi emotionale. Tanarul urmeaza a fi judecat peste doua saptamani si supus raspunderii pentru comiterea acestor incidente extrem de neplacute. Atat de puternice au fost sentimentele acestuia, incat detashatului i-a trebuit o geanta speciala, cu captuseala dubla, pentru a le depozita in siguranta pana la Hala Sentimentala unde au fost adunate si bine pazite, pastrate sub supraveghere, pentru siguranta locuitorilor.
Odata depuse sentimentele in Hala, in cutiutze prevazute cu lacat cu cifru special... ziua de lucru a Detashatului sentimental s-a incheiat. Acesta se indreapta incet spre casa pe bicicleta lasand in urma orasul in perfecta stare de siguranta. Nici urma de sentiment uman nu-si va mai face loc in aceasta seara aici. Totul este complet Indiferent, lipsit de sentimente, invulnerabil, impenetrabil, astfel incat Detashatul se poate lauda cu o zi de munca implinita, dusa la bun sfarsit... si se poate retrage in sezlogul din curtea sa cu iarba tunsa minutios pentru o dupa-amiza de binemeritata odihna.
Insa cel ce vegheaza.... este mereu atent....Detashatul nu se poate abtine sa nu se gandeasca la sentimentele care isi pot face loc in inimile oamenilor, odata ce seara ca invalui orasul in intuneric. Se pregateste de culcare mai devreme decat de obicei pentru ca are sentimentul ca maine va avea, din nou, o zi foooarte lunga....

Labels:

3 Comments:

Blogger Sahara Penguin said...

Dhaaaaa!!!!! dhaaaaa!!! moarte tuturor sentimentelor!!!! Detasatul e cu noi!!!! peste tooooot!!!!! :D

Jun 21, 2006, 8:02:00 PM  
Blogger Hiacint said...

Eu propun apariţia unui personaj sentimental sub orice critică, care să întîmple lucruri ilegale şi mizerabile Detaşatului(cum ar fi: să scîrţie patul, să se defecteze frigiderul, să apară un căţel în iarba perfect tăiată, să îşi piardă geanta şi ochelarii, eventual să îşi lovească bicicleta de un copac).Şi,mai ales, să îi dea insomnie...:D

Jun 22, 2006, 5:28:00 AM  
Blogger albeenah said...

I second that...am sa fac un foileton....promit k this is not the last u'll c of Detashatul'...deci ...urmatorul episod ..va fi cu ...Detashatul vrs. Afectatul :D

Jun 22, 2006, 8:22:00 AM  

Post a Comment

<< Home