MandarineSlice: sex salbatic...si tigarea de dupa

MandarineSlice

Hopefull pessimist...and I am sure the world has not seen enough of me...just as I have definitely not seen enough of it! ;)

Wednesday, August 26, 2009

sex salbatic...si tigarea de dupa


M-am tot gandit...daca sa scriu...sau sa nu scriu despre concediul de anul asta... Pan la urma...m-am decis: oricum nu prea mai citeste nimeni acest blog asa ca maacar sa am cateva amintiri trecute pe hartie pentru mine...pentru cat timp nu mi-o crapa ceva de pe pagina asta de blog...ca arhiva nu-mi tin si nici nu pre ma mai iau intr-o "mare de serios" cand vine vorba de structura si organziarea gandurilor de pe aici.
Am fost in concediu...da...planuit, pregatit si asteptat cu luni in avans. Atractia sperata a celor 2 saptamani: Barcelona, splendoarea ne-asteptata: Cannes si sudul Frantei, alaturi de un mic catun turistic sin Spania pe nume Tarifa (cel mai sudic punct al Europei)...singurul oras unde ai de ales intre scaldatul la Marea Mediterana sau bronzatul la oceanul Atlantic (and belive you me...IT IS NOT THE SAME THING!). Am ajuns prin multe locuri in acest concediu...a fost obositor, pe alocuri stresant si cred ca nu ne-am dat seama integral daca a meritat sau nu decat acasa...vorba scumpului meu barbat/neobositului meu sofer...atunci cand am avut timp sa respiram si sa ne mai uitam odata pe poze.
Ar fi inutul sa incerc sa rezum aici tot ce am trait in astea 2 saptamani...de aceea nici nu incerc.
Pe scurt: Barcelona geniala...acolo unde a atins-o Gaudi si miscarea modernista din condei...in rest...si spun asta cu mare parare de rau O MaRE DEZAMAGIRE. Nu vreau sa trag concluzii generale si pripite (mi s-a spus ca a fost de vina sezonul si vreaus a dau vina pe asta).. dar spaniolii din Barcelona sunt la fel de daca nu si mai rau ca noi in ceea ce priveste:
- curatenia generala, curatenia corporala, curatenia la metrou, urinatul in locuri publice, scaldatul in locuri publice
- politetea, amabilitatea, shmenul, exploatarea turistica in full-season
- organizarea
ooohooo hooo and the list can go on...dar am opresc aici zicand doar ca nu am mers in viata mea atata pe jos cat se merge intre unele statii de metrou din Barcelona, doar ca sa schimbi linia. Eu cred ca primaria le joaca o mega farsa cetatenilor de acolo...ii baga la subsol dar ii pune de fapt sa plateasca bilet "de-mers-pe-jos-singurel-prin-tunel".
Long story short...nu va duceti in august (si probabil nici in iulie) daca vreti sa va faceti o idee cinstita despre acest oras! Uimitor e totusi faptul ca, desi la fel de aglomerat daca nu mai rau, sudul Frantei nu inceteaza pentru niciun moment sa fie fermecator. Oamenii iti zambesc pe strada, magazinele si resturantele sunt mult mai cochete si mai ieftine si...desi nu e un litoral la fel de spectaculos ca cel al italiei din partea adriatica (de pilda), isi pastreaza acel 'je ne seis quoi' tipic frantuzesc (expresie pe care n-ai s-o dibuiesti niciodata cumt rebuie decat daca te duci acolo). Oraselele din Sudul Frantei sunt inghetate in timp...aici lumea inca savureaza inghetata la cornet de la dozator, un set amical de Pentanque si o bagheta calda, picnicurile pe plaja ...noaptea si o invarteala muzicala intr-un din caruselele omni-prezente din fiecare piateta circulata. Am crezut ca am sa gasesc numai oameni intepeniti de spate de cat isi tin nasul pe sus, dar am gasit un univers fascinant si seren in care singurul regret real pe care l-am avut a fost ca nu stiam sa vorbesc franceza (aspect pe care vreau sa-l remediez cat de curand).
Inapoi in Spania...drumul spre coasta extrem sudica a fost mai degraba anost si halucinant ...orase-fantoma pierdute in desert, pustii, pline de case de carton, prefabricate replica una dupa alta (ma simteam de parca ma plimbam printr-un imens cofraj de oua)...Este trist ca si Spania e o tara a contrastelor...unele orase sunt superbe si in plina dezvoltare (spre exemplu Valencia) si altele parca sunt uitate de lume, reci, ostile si neprimitoare (Cartagena). Andalucia este singura regiune din Spania peste care pot sa generalizez o stare de gratie si de bine.
Am avut si momente unice la capitolul comunciare inter-umana...cele pozitive surclasandu-le, din fericire, pe cele negative si de prost gust...am vazut plaje superbe, goale si interminabile ( o pustietate binevenita de data asta) si despre care sper sa nu afle vreodata Tudor Chirila sau vreun cantaret popular de-al lor.
All in all...am avut o vacanta- maraton interesanta si destul de relevanta din punctul meu de vedere (pentru ceea ce imi doream sa aflu) ...insa de abia in week-endul de dupa de acasa (a se citi "sex salbatic si tigarea de dupa"...de unde si titlul...ca stiu ca va intrebati;)) am reusit sa ma relaxez si sa-mi adun cateva ganduri. Generic ...acolo, afara... pe unde am fost...oamenii calca pe iarba si chair se aseaza pe EA!!! Apoi simplul fapt ca unii au de ales...intre iarba si apa...in acelasi oras...si faptul ca de la un oras la altul poti ajunge cam la fel de repede cat iti ia sa ajungi de la un capat la celalat al Bucurestiului...to m-a facut sa ma ingrtzosez inca putin de orasul in care stau. Nu exista metroclopramid destul sa ma convinga ca Bucurestiul nu e totally fucked up!!!...si Bucurestiul are destule farmacii. Din pacate am iar dor de duca...Dar pana atunci traiesc din poz(n)e :D

3 Comments:

Anonymous gtre said...

mie imi pare pana la urma foarte frumos. un singur lucru am de remarcat... timpul a fost foarte scurt si poate de-aia au existat neplaceri... am avut aceeasi problema, dar pana la urma exact astea sunt singurele lucruri cu care ramanem. :) ma bucur ca v-ati intors. :))

Aug 28, 2009, 9:47:00 PM  
Blogger proro said...

Ce sa zic, frumoasa vacanta :)

Aug 31, 2009, 6:07:00 PM  
Blogger albeenah said...

UUU...2 oameni care inca imi citesc blogul. Multumesc..da..a fost o vacanta faina...mai neobisnuita pentru noi...dar faina..sper ca si ale voastre sa fi fost daca nu la fel, atunci si mai si ;)

Sep 1, 2009, 8:20:00 AM  

Post a Comment

<< Home