Horatiu despre Malaele
Alcatuirea mea cea condamnata
sa-ncapa in "A FOST ODATA"
...de cand ma chinuiam si iata ca am reusit s-o cumpar !
Acelasi stil inconfundabil care face tot ce misca pe scena de teatru sa graviteze in jurul lui, acelasi umor cand auto-ironic, cand sarcastic...cand foooarte subtil...cand simplist...chiar minimalist...dar mereu "Malaelic"...aceeasi voce unica de artist...si cand zic artist nu ma refer numai la teatru, la carte sau desene, schite si caricaturi...ci la existenta sa curata si sincera si la felul in care priveste lumea!
Horatiu despre Malaele este o carte a omului despre artist...a cetateanului de rand despre actor...a copilului despre adult...O carte despre carnete de note si diplome scolare, despre "copilaria- cadoul pe care ni-l face Viata pentru ce vom avea de indurat", chiuluri la desen (culmea!), teatru, turnee, tari straine...despre "maioneza crepusculara, sangerie, prevestitoare care se lasa inexplicabil peste orasul Santiago", despre tango- "o muzica dincolo de pasiunea vietii si statornicia lucrurilor, ceva dureros si tainic, parfum al amintirii".
Ceea ce imi mie place cel mai mult la ea este ca, desi se vrea o carte despre H.M., ea este de fapt despre toti oamenii din jurul lui, datorita carora un simplu Horatiu a ajuns sa fie un mare Malaele.
Oameni ca mari actori ai scenei de teatru:
- George Constantin- "mare si impunator"
- George Dinica - "o binecuvantare sa-ti vorbeasca, o binefacere sa te injure",
- Tamara Buciuceanu -"frumoasa cat s-a putut, imprevizibila ca ziua de maine, dansanta si topaitoare cand cei de varsta ei s-au vandut demult resemnarii"
...pana la persoane precum
- sotia sa - "fara de care viata ar fi fost mai marunta si inutila"
- fratele sau -"somer mediocu si reparator de oameni"
- sau copii sai- "pretul eternitatii".
Malaele nu este un om de exceptie...ci "omul-exceptie" ... care a ajuns la concluzia ca "modestia trebuie sa aiba si ea orgoliul ei"! Pentru mine, aceasta carte nu este decat confirmarea faptului ca are de ce sa fie ..."modest"!
Obosita'n balarii
Ofta moartea:
" C'est la vie "
Labels: Horatiu despre Malaele, Malaele, orgoliul modestiei
0 Comments:
Post a Comment
<< Home