MandarineSlice: July 2006

MandarineSlice

Hopefull pessimist...and I am sure the world has not seen enough of me...just as I have definitely not seen enough of it! ;)

Monday, July 31, 2006

vrei sa stii cat esti de fericit? oNU...te informeaza!~


Azi am auzit cea mai tare chestie ever!!! Romania e pe locul 110 in topul fericirii!!!

Si stati ca mai e...

Potrivit unui studiu comandat de ONU si Organizatia Mondiala a Sanatatii si realizat in 178 de state, tara cu populatia cea mai fericita este Danemarca, iar la polul opus se afla Burundi.Dupa Danemarca, pe locul doi se situeaza Elvetia, apoi Austria, Islanda si Insulele Bahamas. SUA se afla pe locul 23, Marea Britanie - 41, Germania - 35, Spania - 46 si Franta - 62. Romania se situeaza in jumatatea inferioara a clasamentului, pe locul 136.

Mi se pare de-a dreptul extraordinar...Deci pe bune... Atat de tare ma bucur ca s-a inventat un top care sa-mi poata spune si mie cat sunt eu de fericita in comparatie cu un...bulgar..de pilda!!! Frate si cica as fi mai happy decat el... E super tare!!! Vai ce am bucur...Ma bucur atat de tare ca s-ar putea sa sparg topul si sa ajung din urma un francez sau chair un neamtz de fericire!
Si deci austriecii....sunt tops of the happy people???... Xtra-cool!!! ...Am o prietena care sta akolo cu ei...in Viena... buricul targului fericirii....Se plange saraca fata ca nu se poate integra in atata "amar" de fericire... Is prea fericiti austriecii aia pentru ea!...E o fericire de aia planificata. Cica isi planifica si aroma prezervativelor pentru ziua respectiva sau minutele intre care sa rada de un banc! Ea nu poate sa fie asha...e dusa fata...face sex cand ii vine si rade la bancuri kiar si atunci cand nu sunt funny!!! Da frate...asta da fericire...astia stie!!!
Dar ma intreb oare cum o sa arate societatea fericitilor peste 50-100 de ani?!? ...Or sa se faca teste...populatia va fi evaluata in functie de gradul de fericire pe care il poseda....Vor face analize de sange si cei care vor iesi sub nivel, vor fi eliminati...
Esti nefericit, ai gresit! Esti veriga slaba! Cara-te d'aci k ne strici clasamentu, pozitia de top! Du-te la romanashii aia k akolo se inghesuie nefiricitii! ...De aia avem noi parte de toti straini TRISTI ai mapamondului
Hai sa traiti...bine! ...ca fericiti n-aveti nici o sansa...cu asha un scor cat si-au tras danezii X-)

...din acelasi ciclu//

...catzelu e bextial!!!!

Labels:

now that's what I call...

...a headline!

(desi mi se pare k poza care iese din imprimanta e mai degraba a sefului cu sotia...sa zicem k ar fi secretara...Oricum cu un headline atat de bun imaginea joaca doar rol de complezentza...bravo copy-ului...la cat mai multe..secretare...!!!)

Labels:

Friday, July 28, 2006

M-am activat


...la servici, acasa, in pat...m-am activat !!! And lemme tell you something... it is so good 2 be alive sometimes! Statusem in standby...long enough ;))!

Tuesday, July 25, 2006

din ciclul...reclame apreciate de mine..uitate de altii

...va supun atentiei aceste 3 printuri la Renault print 1 print 2 print 3 de la Publicis, introduse anul trecut pe lista printurilor de la Ad'Or...

Mie mi se pare foarte aproape de geniale..si imi plac la nebunie...si executional si conceptual...ma intreb ce nod in papura le-o fi gasit juriul la Ad'Or anul trecut? Sa fie oare doar ca nu erau facut de Leo sau McCann???

Labels:

Monday, July 24, 2006

nu se stie...unde poti ajunge... daca te lasi purtat de val

cu Vama'n spirit, stelele'n ochi si nisipu'n buzunar

Si iata- ma din nou in Vama...prima data pe anul acesta!!!
De 5 sau 6 ani de cand merg in fiecare an in Vama, ma tot intreb cand oare am sa depasesc varsta "salbaticiei" si am sa prefer o vacanta relativ normala intr-o statiune precum Mamaia, Neptun (sau altele cu numele unor zei sau poeti inecati de timp)?
...Raspunsul este mereu acelasi : NICIODATA !!!
Am ajuns in Vama Veche pentru prima oara chiar pe vremea cand Tudor Chirila ne impartasea placerile sarutului in ureche acolo ... eu le-am descoperit ceva mai tarziu ...tot acolo...;)
I-as multumi lui Tudor, dar in a celasi timp il urasc pentru ca a comercializat un concept menit sa ramana exclusivist... a populat o plaja pustie ... a umplut de hoteluri un sat... si, cel mai rau, a poluat cu sunete citadine, false si artificiale cele cateva terase de pe malul marii in care muzica parca ramasese intepenita in timp, mereu la fel de frumoasa si potrivita momentului...

Pe terasele din vama am descoperit, acum cativa ani, muzica care nu moare, oamenii care nu imbatranesc si libertatea care nu doare!

Acelasi trei "minuni lumeshti" sunt inca acolo...Le regasesc in fiecare an, imputinate, mai mici, mai sfioase, mai fricoase...dar inca acolo! Imi pare rau sa-i informez pe toti cei care cred ca Vama a murit...Eu cred ca e inca acolo...in sufletele noastre...Putem sa facem o mica in Vama Veche - numai a noastra, in Vama Noua - a noastra si a lor, a tuturor.
Atat timp cat stii ca Vama Veche e aproape de granita trebuie sa stii ca si la intrarea in Vama exista o granita...imaginara ce-i drept...dar mult mai greu de trecut ... In fiecare an, din ce in ce mai greu de depasit!
VAMA VECHE - Odata ce vezi indicatorul renumit de la intrarea in Vama, trebuie sa fii dispus sa te lepezi de prejudecati, de confortul lucrurilor materiale, de resposabilitati si griji si de tot ce te tine legat de orasul agitat si stresant din care provii... de machiaj, de pantofi cu toc...poate chiar si de toate hainele...Cam asta e taxa de intrare in Vama. Daca nu eshti dispus sa o plateshti, nu merita sa intrii...n-ai sa intelegi mai nimic...Daca ai ajuns atat de departe mai bine iti continui drumul...Albena nu e departe...Vacanta normala...materiala..."ideala"...superficiala ...o poti face oriunde...
In Vama iti trebuie doar acea stare de spirit...altfel...acea libertate...pura...Acel mod de a uita de tine fara sa uiti de fapt cine eshti cu adevarat...


In fiecare an, ne regasim pe plaja... un pic mai tristi, mai responsabili, mai plinuti, mai ridati, mai dotati cu mobile ultimul tip si tzoale de firma... dar niciodata mai batrani!!!


Peste 20 de ani vreau sa ma intind cu aceeasi bucurie pe plaja, sa simt nisipul rece pe piele, sa-mi intre cu nepasare in buzunare si in par, sa aud cum valurile mangaie plaja si sa privesc cu aceeasi neasat, detasare si sentiment de implinire, multitudinea de stele de pe cer...
...Ele sunt fi mereu acolo...aceleasi, neschimbate... noi de ce n-am putea fi?

Wednesday, July 19, 2006

this is too cool...


U have to see this....

Labels:

Saturday, July 15, 2006

sa ne dam "afectati"...

Gratie serviciilor ireprosabile depuse in sluja Indiferentei publice, Detashatul sentimental tocmai ce fusese promovat in functia de inspector peste intreaga provincie. Decise sa sarbatoreasca acasa, in compania tacuta a unei sticle de vin si o friptura gatita in sange, fara sare sau condimente, alaturi de cartofi piure si un pahare de apa plata. Muzica clasica din surdina ii furniza ambianta de care avea nevoie pentru a se putea concentra pe noul plan de eradicare pe care tocmai il punea la punct.
Odata cu promovarea, Detashatul primise si o saptamana de concediu pentru a-si putea prelua cu forte proaspete noua functie, insa acesta se gandea si deja la slujba si isi optimiza planurile de cenzurare, colectare, sanctionare sau eradicare a sentimentelor. Isi facuse o schema pe care o completa cu grija, la masa din curte, pozitionata pe un segment de asfalt din mijlocul gazonului cu mici refugii prin care se putea face legatura cu pragul casei fara a strivi vre-un fir de iarba din gazon. Afara domnea linishtea serii, cartierul motzaia, nimic nu trada liniaritatea decibelilor la a caror ordine contribuise si Detashatul in ziua respectiva. Conspectand concentrat schema pe care tocmai o creionase, Detashatul isi simti gatul uscat. Vinul nu era tocmai bun, ii trezea senzatii ciudate demne de cenzura... asha ca se hotari sa-si faca un cocktail ...non-alcoolic bineintzeles...ca la carte! Asha ca scoase cartea(...cartea de cocktailuri din care putea afla cu exactitate proportia de bauturi din amestec.) !!! Calcula procentual fiecare picatura de lichid dupa cum era precizat, obtinu amestecul ideal si se aseza din nou pe sezlong cu bautura pregatita.
De abia apuca sa soarba un strop ca... de afara, de pe strada se auzi un sunet strident de claxon! Tulburat, Detashatul se cutremura si varsa fara sa-si dea seama paharul de cocktail peste schema la care lucra! Bautura rozalie se intinse rapid peste toata suprafata foii de hartie si distruse complet schema la care acesta trudise din greu.
Dupa ce se dezmetici din socul produs de claxon, primul lucru pe care ii cazura ochii, fura o pereche de bocanci care tocmai ii striveau cu bestialitate gazonul, apropiindu-se de el. Ridicand privirea treptat, observa ca acestia se continuau cu o perche de blugi rupti si murdari si un tricou ponosit, vopsit in diverse culori tipatoare, aproape fosforescente. Privirea Detashatului se opri asupra posesorului acestor haine si accesorii neconventionale. In fata sa, cu un rucsac imens pe umar si un zambet larg pe fata, se afla nimeni altul decat fratele sau vitreg - Afectatul.

Delicvent notoriu, Afectatul fugise in lume cu 5 ani inainte, in cautarea marilor senzatii si emotii total interzise in orashelul in care el si Detashatul copilarisera. Ultima oara cand auzise ceva despre el, Afectatul se gasea undeva compromis intr-o comunitate promiscua, printre oameni care cultivau expresia libera si desfraul sentimentelor, o populatie de nomazi care traiau in rulote la periferiile orasehelor si fugeau din provincie in provincie pentru a evita autoritatile si instiutiile de colectare si cenzura.
Afectatul fusese dintotdeuna cel rasfatzat de parinti si invatzat sa iubeasca si sa se lase iubit, pe cand Detashatul invatse sa se detasheze incet, incet, in absentza mamei sale care murise foarte tanara. Tatal neglijent se recasatorise, aducand in familie acest frate nedorit, mironisit si enervant! Amintirea Afectatului il bantuia mereu pe Detashat pentru ca stia ca e singurul care reushea inca sa-l straneasca...sa-l enerveze..sa-i provoace reactii...De familie se indepartase demult. Dupa ce Afectatul parasise orashul, tatal lor murise si Deatashatul fusese nevoit sa-l duca singur pe ultimul drum, demn, sobru fara a trada macar o urma de regret sau tristete.
In ciuda racelii si dispretului fratelui sau, Afectatul tinea foarte mult la Detashat si incerca sa pastreze legatura sunandu-l sau vizitandu-l de cate ori putea. Nici macar nu-i condamna sau judeca meseria, desi stia foarte bine ca ar fi putut fi sanctionat sau chiar arestat de propriul sau frate. Afectatul era de parare ca toata lumea trebuie sa faca ceea ce vrea si ce ii poate face fericiti. Era un om libertin cu o gandire simpla, in cautarea fericirii si a emotiilor puternice si sincere. Era altruist si de o franchete dezarmanta atat in comportament cat si in vorbe. Atunci cand acest gen de comportament fusese strict interzis in orash, simtise ca e timpul sa isi gaseasca un alt spatiu in care sa se simta mai bine si plecase. Simplu!


Detashatul isi privea acum iritat fratele care afisa un ranjet stupid in timp ce isi trantea cu putere rucascul pe jos strivind inca o parcela zdravana de gazon.
" Vino incoa' frate! Ce ma bucur sa te vad!" spuse Afectatul strangandu-si fratele la piept cu putere. Strivit de imbratisare precum iarba de pe gazon, Detashatul afisa un zambet fals si politicos si se smulse din imbratisare intinzand doar mana formal ...pe care fratele sau o scutura zgomots!
Restul serii decurse la fel de zgomots. Afectatul bantui prin casa imprastiindu-si lucurile peste tot! Ii plasa in mijlocul sufragerierei Deatshatului o veche relicva incasha pe care o primise in una din aventurile sale. Fusese greu de obtinut si se bucura sa i-o poata face cadou fratelui sau, insa Detashatul nu se putea gandi decat la faptul ca acea oribila piesa decorativa ii strica simetria bine calculata a mobilei din sufragerie. Cu prima ocazie, o acoperi subtil cu o vaza de flori.

Afectatul ii povesti intamplari socante din calatoriile sale, in timp ce il puse sa consume un cocktail preparat din cartea "intuitiei" de la care Deatashatul ameti instant. Apoi il puse sa asculte muzici cu influente tribale si dadu volumul la maxim. Vigilentza Detashatului scazu sub influentza alcoolului si, intr-un final, adormi pe un sezlong in mijlocul curtii ravashite de urme de bocanci si cutii goale de bere sau alte gunoaie. Vazand ca fratele sau a adormit Afectatul iesi in orash sa-si revada vechi prieteni convertiti la "nesimtire"...cum ii placea lui sa le spuna celor care au ramas in orasul sau natal si au preferat sa se supuna acestui stil de viata lipsit de sentimente!

Era trecut de miezul noptii, cand Detashatul se trezi abandonat pe sezlong. Se ridica nedumerit si se apuca sa stranga, cu gesturi aproape mecanice, mizeriile de pe jos. Urma sufrageria si toate locurile "afectate" de neglijentza Afectatului. Incerca sa-si mentina calmul, fata sa nu trada mania care i se cuibarea incet incet in suflet. Dupa ce considera ca a reusit sa salveze casa de "influentza nefasta" a fratelui sau, Detashatul stinse luminile si cobora la subsol...

Pe intuneric...doar cu o lumanare plapanda...acesta coboara fantomatic treptele spre subsol...spre o usa bine ferecata...Ii lua 5 minute sa o deschida si inca 5 minute sa o incuie la loc pe dinauntru. Camera pustie se desfasura in fata lui sub lumina enigmatica a lunii. Complet goala, parea ca si cum nu ar fi fost vizitat de ani buni. Un singur lucru rupea monotonia celor patru pereti albi, prafuiti de vreme...Un sac de box. Stingand lumanarea Detashatul se lasa invadat doar de lumina slaba a lunii care patrundea printr-o fereastra minuscula...Invadat de lumina fada si de furia reprimata pentru o existentza care i-a fost negata acesta incepu sa loveasca indarjit sacul de box...O data...de doua ori...de trei ori...fiecare lovitura motivata de un factor agasant..de un ranjet idiot al fratelui sau..de un gest neglijent...de ignorantza completa a celor ce nu stiu sa se ascunda...de nepasarea dureroasa a celor care nu aveau CE sa ascunda...
Sentimentele il navaleau intr-un ritm halucinant...si Detashatul se simtea copleshit...In acea seara trebuia sa isi permita sa fie OM pentru aputea redeveni Detashat...a doua zi...dis- de - dimineatza....

Labels:

Tuesday, July 11, 2006

Eu nu strivesc corola de minuni

Nu ma intreb de ce apusul asta este asha frumos! Nu ma intreb nici macar daca e apus sau rasarit! Stiu doar ca e frumos si vreau sa-l admir fara sa ma intreb de ce!
N-am simtit niciodata linishtea in felul asta...in suflet!!! ...am ajuns intr-un punct in care cuvintele sunt de prisos

... totusi poate reusheshte ea...

Frou Frou - Let go

drink up, baby down
mmm, are you in or are you out
leave your things behind
'cause it's all going off without you
excuse me, too busy you're writing your tragedy
these mishaps
you bubble wrap
when you've no idea what you're like

so let go, jump in
oh well, whatcha waiting for
it's alright
'cause there's beauty in the breakdown
so let go, just get in
oh, it's so amazing here
it's alright
'cause there's beauty in the breakdown

it gains the more it gives
and then it rises with the fall
so hand me that remote
can't you see that all that stuff's a sideshow

such boundless pleasure
we've no time for later now
you can't await your own arrival
you've 20 seconds to comply

so let go, jump in
oh well, whatcha waiting for
it's alright
'cause there's beauty in the breakdown
so let go, just get in
oh, it's so amazing here
it's alright
'cause there's beauty in the breakdown

Sunday, July 09, 2006

cat un kot...




Hello! Eu sunt Pishkot ... si sunt mic, mic de tot...cat un kot!





Am doar 3 luni si ma plimb in voie toata ziua prin Hulubeshti - un sat de deal din apropierea orashului Piteshti! Aici am multa verdeata, pomi ... chiar o lunca cu un parau in care as putea sa ma racoresc...dar mai degraba ma murdaresc!
Odata eram plin de purici dar au venit nishte fete din Bucureshti si m-au pus vreo 3 ore intr-un lighean cu sapun sa ma "dezpaducheze" (....parca asha ziceau ca se zice). La inceput m-am speriat tare de tot...dar era cald afara si degetele lor mai degraba ma scarpinau si-mi faceau bine ...asha ca m-am si m-am lasat dezpaduchiat! A doua zi m-am pomenit si cu o zgarda la gat si de atunci n-a mai sarit nici un purice pe mine!
M-am imprietenit foarte repede cu fetele alea, pentru ca sunt un tip foarte prietenos din fire . Am hotarat sa fiu "garda lor de corp" atata timp cat stateau in Hulubeshti si am inceput sa le urmaresc peste tot. M-au cam pus ele la treaba ...am urcat dealul male plin de mlastini mari si alunecoase in care puteam sa ma scufund pe de-ntregul...noroc ca m-au luat in brate ca altfel ma impotmoleam rau de tot pe acolo...
Ne-am plimbat pe ulita ...pe lunca...am stat la plaja si am facut baie in parau...Cat timp au stat fetele cu mine n-am dus lipsa de nimic...am dormit bine...am mancat grozav: peste prajit, mamaligutza, pui la gratar....si muuult, muuult lapte... dar m-au si ostenit prin iarba aia si buruienile crescute inalte peste care trebuia sa sar zi de zi in ritm rapid sa pot sa tin pasul cu ele ... Uneori eram atat de epuizat ca ma tranteam in iarba in fata lor cat eram de mArE...dar ele nu se prindeau deloc...si isi continuau nestigherite drumul prin iarba ...Daca stau mai bine sa ma gandesc...erau kam ciudatzele fetele alea...isi pozau picioarele, dansau in lunca si isi sapu gropi in parau sa se poata balaci mai bine...Dar erau simpatice ...si ne-am distrat grozav impreuna ...Au avut foarte mare grija de mine! De abia ashtept sa le mai vad...

Acum ma scuzati..dar am vorbit cam mult...si simt nevoia sa trag un pui de somn...mai vbim noi :) .....

Monday, July 03, 2006

Capote - pentru CA POaTE


Poate ca esenta unei persoane sta in drama ascunsa a acesteia sau in lipsa unei drame veritabile..



Stai sa te intrebi...de ce oare si-ar dori un om...relativ normal...scriitor adulat de societate ...frecventant al unor cercuri selecte de cunostinte care il stimeaza si aprecieaza...de ce si-ar dori un astfel de om sa-si complice existenta incercand sa descifreze tainele unei minti bolnave/criminale?
Raspunsul este simplu...pentru ca POATE!!! Pentru ca undeva in adancul sufletului sau zace aceeasi complicitate diabolica, aceleasi vulnerabilitati si sechele care pot determina un om sa comita crima! Pentru ca Truman este fascinat/intrigat/mezmorizat de propria-i persoana si de orice persoana in care se poate regasi, care-i poate oglindi una sau mai multe din laturile personalitatii sale...Perry nu este un criminal oarecare ...ci un criminal a carui minte poate fi intzeleasa si "tradusa" publicului de catre Truman ...Un criminal cu care Perry a copilarit, fara sa-si mai aduca aminte, si de care a fost despartit, fara sa stie, de impactul cu lumea din jur pe care fiecare l-a simtit si trait altfel.

" It's as if Perry and I grew up in the same house. And one day he went out the back door and I went out the front. "

Executia lui Perry nu este o executie oarecare ci finalul perfect pe care il va avea romanul lui Truman "In cold blood"- "Cu sange rece"...

Si oare care din crime este mai grava:
cea comisa de Perry Smith ...sincera in monstruozitatea ei ("I thought that Mr. Clutter was a very nice gentleman. I thought so right up to the moment that I cut his throat.") ...comisa de un orfan de parinti, surori si afectiune care a trait dintotdeuna de partea gresita a legii, fara prieteni sau legaturi de suflet semnificative...un om care nu cunoashte un alt mod de exprimare sau refulare...
...sau cea comisa de Truman cu sange rece ...care reuseste sa inchege o prietenie cu acest criminal sub prextul intelegerii si absolvirii psihologice doar pentru a extrage din acesta seva de informatie si inspiratie pentru un roman genial...Genialitatea are intotdeuna un pret...
Desi iubit si recunoscut pentru calitatile sale, desi bogat prin faptul ca si-a intuit talentul pentru o forma proprie de exprimare, Truman isi asuma riscul si se vrea prietenul acestui criminal, transformandu-i disperarea in speranta... un aparent cautator de dreptate, de justificari pentru actul sau nejustificabil, un prieten de incredere, o salvare neasteptata...nebanuita!
Capote este de fapt drama unui om care isi vinde sufletul sub pretextul unui scop nobil, singura sa justificare fiind de fapt dragostea imensa pentru meseria sa. Realizand gravitatea si profunzimea implicarii sale Capote este tulburat, in sufletul sau se naste o eterna furtuna pe care spera sa o stinga o data cu executia celor 2 criminali. Spera ca moartea acestuia sa fie si absolvirea sa de vina, de remuscari, finalul unei povesti mult prea lungi si dureroase. Din pacate nu este asha...pentru ca desi "In cold blood" ajunge pe rafturile librariilor si are succesul scontat, autorul acestei carti ramane marcat pe vecie de procesul alcatuirii si conceperii acestui volum, se ineaca in bautura, in regrete si in tenebrele ascunse si intunecate ale constiintei sale. Este ultimul act de creatie/conceptie literara pe care reuseste sa-l duca la bun sfarsit. Este actul si sacrificiul suprem, dupa care creatorul este epuizat...Moare...nefiind in stare sa mai duca la bun safrasit nici un roman...Iar in afara scrisului Capote ramane doar carcasa goala a unui om lipsit de valoare...

Capote este un film static, creat prin suspans, o poveste frumos construita, densa, concentrata, dar in primul rand este un film al jocului actoricesc. Despre Philip Seymour Hoffman nu prea mai ramane nik de zis...a meritat intr-adevar Oscarul si toate criticile favorabile...care s-au scris despre el
...Insa spre marea mea uimire nu am vazut mare lucru scris (in afara de Re-publik...bravo baietzi!!!) despre Clifton Collins Jr. interpretul lui Perry Smith!!! Demult nu am mai vazut un criminal portetizat cu atata umanitate. Clifton a reusit un rol frumos, bogat, cutremurator si tulburator ca sa nu mai vorbesc de convingator! Modest, retinut dar cu mici scapari de nebunie si violenta in priviri doar, acesta reuseste sa starneasca compasiunea asemenea unui monstru pe care ai vrea sa-l iubesti...daca n-ai stii ca e un monstru. Pentru ca ...in final..el ramane un monstru...si este eliminat prin urmare! Exceptional actor!!!Desi nu retin presatia sa din alte filme, rolul din Capote e de ajuns sa-l situeze la loc de cinste alaturi de Kevin Spacey in ierarhia mea de cameleoni genialo-diabolici!


Inchei cu aceasta fraza care, desi poate nu-i apartine in totalitate este cat de poate de adevarata si memorabila:

"There are more tears shed over answered prayers, then over unanswered prayers"

Labels: